بنا به اعلام ایالات متحده و اوکراین حدود ۱۵۰ هزار نظامی روس در مرز با اوکراین به سر میبرند. یا یک هفته پیش صحبت از ۱۳۰ هزار نظامی در میان بود.
نماینده آمریکا در سازمان امنیت و همکاری در اروپا در نشست این نهاد بر سر بحران اوکراین گفت، تقویت قوای نظامیان روس که تهدیدی برای اوکراین به شمار میرود، احتمالا به ۱۹۰ هزار تن برسد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، مایکل کارپنتر، نماینده آمریکا در سازمان امنیت و همکاری در اروپا در نشستی که در غیاب روسیه برگزار شد، گفت: ما ارزیابی میکنیم که روسیه احتمالا بین ۱۶۹ هزار تا ۱۹۰ هزار پرسنل در داخل و نزدیک اوکراین تجمیع کرده است که این با حدود ۱۰۰ هزار نیرو تا ۳۰ ژانویه قابل مقایسه است.
نماینده آمریکا در سازمان امنیت و همکاری در اروپا تاکید کرد: این چشمگیرترین بسیج نظامی در اروپا از زمان جنگ جهانی دوم است.
گرچه روسیه از عقبنشینی نیروهایش خبر میدهد، بایدن حضور حدود ۱۵۰ هزار سرباز روس در مرزهای اوکراین و بلاروس و در دریای سیاه را تایید کرده و مدعی است: ما دلایل خود را داریم و معتقدیم روسیه در روزهای آینده به اوکراین حمله خواهد کرد.
به نوشته ایسنا، او شامگاه جمعه در کنفرانس مطبوعاتی در کاخ سفید، گفت که نیروهای مسلح مورد حمایت روسیه در شرق اوکراین - که کییف آنها را جداییطلب میخواند - در روزهای اخیر مرتکب "نقض فاحش" آتشبس شدهاند.
رئیس جمهوری آمریکا با اشاره به دیدار آتی آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه کشورش با سرگئی لاوروف، همتای روس او در پنجشنبه ۲۴ فوریه در اروپا، افزود: روسیه باید بین دیپلماسی و پیامدهای فاجعهباری که از اقدامات نظامی آن به همراه خواهد داشت، یکی را انتخاب کند.
بحران در اروپا؛ آمریکا میگوید هدف اصلی مسکو از انتقال ساکنان شرق اوکراین، حمله است
همچنین اسکاینیوز به نقل از منابع خبری خود خبر داد که سفیر بریتانیا در کییف به دلیل نگرانی از حمله روسیه به اوکراین، از این شهر به شهر لویو در غرب اوکراین نقل مکان کرده است.
برلین و پاریس گلوله باران مناطق غیرنظامی را محکوم کردند
فرانسه و آلمان روز جمعه از روسیه خواستند تا از نفوذ خود بر جداییطلبان شرق اوکراین برای کاهش «تنش» استفاده کند.
ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه و آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان در بیانیه مشترکی با ابراز نگرانی از افزایش نقض آتشبس در خطوط مرزی اوکراین، استفاده از سلاحهای سنگین و گلوله باران مناطق غیرنظامی را محکوم کردند.
آمریکا روسیه را به حملات سایبری به اوکراین متهم کرد
کاخ سفید روز جمعه روسیه را مسئول حمله سایبری به وزارت دفاع و بانکهای بزرگ اوکراین معرفی کرد.
«آن نوبرگر»، معاون مشاور امنیت ملی آمریکا در امور سایبری روز جمعه گفت که حملات سایبری اخیر به اوکراین، «تأثیر محدودی» داشتهاند زیرا مقامهای اوکراینی توانستهاند به سرعت سیستمهای خود را دوباره راهاندازی کنند.
با این حال او ابراز نگرانی کرد که با تشدید تنش در منطقه، روسها برای کارهای مخربتر زمینهسازی کنند.
آمادگی آمریکا برای مقابله با استفاده احتمالی روسیه از اهرم انرژی
آمریکا روز جمعه اعلام کرد، در صورتی که روسیه از منابع انرژی به عنوان اهرم استفاده کند، این کشور آمادگی لازم برای مقابله با آن را دارد.
پیشتر واشنگتن اعلام کرده بود که در صورت حمله روسیه به اوکراین، خط لوله انتقال گاز نورد استریم ۲ به بهره برداری نخواهد رسید.
دلیپ سینگ، یکی از مقامهای ارشد کاخ سفید گفت: «ما گامهایی (...) برای هماهنگی با بزرگترین مصرفکنندگان و تولیدکنندگان انرژی برداشتهایم تا اطمینان حاصل کنیم که وقفهای در جریان انرژی در جهان ایجاد نخواهد شد و بازارهای جهانی نفت باثبات خواهند بود.»
شنیده شدن صدای انفجار در منطقه لوهانسک
گزارشها از شرق اوکراین از شنیده شدن صدای انفجار و گلوله باران در منطقه لوهانسک حکایت دارد.
بنا به گزارش خبرگزاری فرانسه صدای این گلوله بارانها در نزدیکی استانیتسیا در شرق لوهانسک شنیده شد. این شهر تحت کنترل نیروهای دولتی اوکراین است که با جداییطلبان هوادار روسیه مقابله میکنند. یک کودکستان در همین منطقه روز پنجشنبه در جریان حملات جداییطلبان آسیب دیده بود.
آمریکا: هدف مسکو از انتقال غیرنظامیان شرق اوکراین منحرف کردن جهان و برای حمله است
آمریکا تصمیم رهبران دو منطقه جداییطلب دونتسک و لوهانسک در شرق اوکراین به انتقال ساکنان غیرنظامی این مناطق به خاک روسیه را دستوری از سوی مسکو و هدف از آن را منحرف کردن افکار عمومی جهان برای حمله به اوکراین خواند.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در مونیخ، جایی که کنفرانس امنیتی در آن در حال برگزاری است گفت: «این بدبینانه و بیرحمانه است که از انسانها به عنوان گروگان استفاده کنیم تا توجه جهان از این واقعیت که روسیه با تجمع نیروهایش آماده حمله میشود، منحرف شود.»
پوتین در کرملین با لوکاشنکو دیدار کرد
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه روز جمعه در کاخ کرملین میزبان الکساندر لوکاشنکو، رئیسجمهوری بلاروس بود.
رئیسجمهوری روسیه پیش از این ملاقات گفت که دو طرف درباره «همکاریهای نظامی دوجانبه» گفتگو خواهند کرد. ولادیمیر پوتین بدون ارائه جزئیات بیشتر گفت که به همراه همتای بلاروسی خود روز شنبه در «یکی از مهمترین رویدادها در چهارچوب همکاریهای نظامی» دو کشور شرکت خواهد کرد.
سفر الکساندر لوکاشنکو به روسیه همزمان با افزایش تنشها بین روسیه و غرب بر سر اوکراین انجام میشود.
بایدن تا ساعاتی دیگر در کنفرانس ویدئویی با شماری از همپیمانان آمریکا در ناتو شرکت میکند
جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا تا ساعاتی دیگر با شماری از همپیمانان کشورش در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی گفتگو خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه در این کنفرانس ویدئویی امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری فرانسه، جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، اورزولا فن درلاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا، اولاف شولتس، صدراعظم آلمان و بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا شرکت خواهند کرد.
وزیر دفاع اوکراین: بنای حمله به جداییطلبان را نداریم
وزیر دفاع اوکراین روز جمعه گفت که کییف بنای حمله به جداییطلبان یا شبهجزیره کریمه که روسیه آن را به خاک خود ملحق کرده است ندارد.
وی افزود: «ما ظرفیت دفاعی خودمان را تقویت میکنیم اما بنای انجام هیچگونه عملیات تهاجمی نداریم.»
وزیر دفاع آمریکا: روسیه نیروهای بیشتری را روانه مرز با اوکراین کرده است
لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا روز جمعه گفت که روسیه نیروهای بیشتری را روانه مرز با اوکراین کرده است. وی که پس از دیدارش با وزیر دفاع لهستان در ورشو سخن میگفت افزود که روسیه ظرفیت تدارکاتی خود را در مرز با اوکراین افزایش داده است.
او با این حال تاکید کرد که همچنان «زمان و فضای دیپلماسی» برای جلوگیری از رویارویی نظامی بین روسیه و اوکراین وجود دارد.
سران گروه ۷ نشست مجازی خواهند داشت
به نوشته یورونیوز؛ سخنگوی دولت آلمان روز جمعه اعلام کرد که رهبران گروه هفت روز پنجشنبه آینده در نشستی مجازی «شرایط در مرز روسیه و اوکراین» را بررسی خواهند کرد.
بریتانیا و آمریکا روز پنجشنبه مسکو را متهم کرده بودند که به دنبال «بهانهای» برای حمله به اوکراین است. واشنگتن و لندن هشدار دادهاند که درگیری بین جداییطلبان هوادار روسیه و نظامیان اوکراین میتواند تبدیل به «بهانهای» برای حمله روسیه به اوکراین شود.